11 Mart 2016 Cuma

ÜNİVERSİTELİ OLABİLMEK


Zamanı planlama konusunda oldukça başarısız buluyorum son günlerde kendimi. Galiba yoğun iş-ev maratonu bunun sebebi. Ya da tembel miyim ne bu günlerde ya da baharın şımarıklığımı desem. Ne desem bilemedim şimdi. Özürler geç kaldığım için yazmaya. Merakla bekleyenler varmış. Sorduklarında ne zaman yeni yazını okuyacağız diye çok şımarıyorum. Egoma şşşttt “otur oturduğun yerde” diyorum. Yanımda olanlara ya da olmayanlara ya da olamayanlara, almak isteyen herkese sevgilerimi yolluyorum kucaklar dolusu.

Gelelim günün anlam ve önemine. Önümüzdeki Pazar birçok kişinin hayatının değişeceği çok özel bir gün olacak. Üniversiteye girişin ilk basamağı olan YGS bekliyor gençlerimizi.  Öğrencilerin yoğun stres içinde oldukları bir süreç. Biliyoruz ki stres ve heyecan insan vücudunun enerji tüketimini artırmakta. Birçok soru geliyor bu ara sınavda başarıyı arttırmak için çocuklarımız ne yesin diye. Hiçbir mucizevi besin YOK tek başına. Ama birkaç öneri sunabilirim. Şöyle ki:

·         Sınav günü mutlaka kahvaltı yapın. Peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, ceviz, fındık, tahin -pekmez, zeytin, süt, taze sıkılmış meyve suyu vb gibi. (Çocuğunuzun hiç tüketmediği bir besin varsa tüketilmesi konusunda ısrarcı davranmayın sevgili ebeveynler. Süt sevmiyorsa zorla içirmeyin, o okunmuş pirinci yutturmayın mesela)

·         Açıkta satılan yiyeceklerden zehirlenme riskine karşı uzak durun her zaman.

·         Şeker ve şekerli besinler yerine meyve (taze veya kuru), süt, yoğurt, sütlü tatlılar, taze sıkılmış meyve sularını, tercih edin.

·         Sınavdan önce kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut vb.), karnabahar, lahana vb. gibi gaz yapıcı besinler tüketmeyin.

·         Sınav öncesi ve sınav esnasında; şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru meyve tercih edin.

·         Sınav esnasında susuzluk hissini arttıran tuzlu besinlerden uzak durun (turşu, cips vb).

·         Kahvede bulunan kafein stres düzeyinin artmasına sebep olabilmekte bu yüzden sınav öncesi tüketmeyin sevgili öğrenciler.

 

Sınava girecek tüm öğrencilerimize ; her şey gönlünüzce olsun. Lütfen sayın sürücüler pazar günü kornaya basmadan önce 2 kez düşünün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder