21 Şubat 2016 Pazar

GRİBAL ENFEKSİYON

Son 3 haftadır evimizde grip mikrobunu misafir ediyoruz istemeyerek. İlk önce eşimde hâsıl olup sonrasında büyük oğlumuz Ata Ardaya transfer olan sevgili, can mikrop. Ateşle gelip beraberinde yorgunluk, iştahta azalma, baş ağrısı, halsizlik, bulantı/kusma gibi tüm semptomlarını hissettirdi bize sağ olsun.
Enfeksiyon durumunda hücreler, mikropla savaşabilmek için yoğun bir mesaiye giriyorlar. Bu yüzden hastalık esnasında bizlerin enerji, protein, C vitamini vb. gereksinimleri artmakta; ayrıca ateş, iştahsızlık yüzünden yetersiz beslenebilmekteyiz. Tüm ebeveynler gibi ben de çok hoşlandığımı söyleyemeyeceğim bu durumdan. O zaman neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum hemen kısaca;
1-    Sıvı alımında artışa gittik. Pipet kullanarak su içmek Ata Arda için daha keyifli oldu keza bulantısı çok olduğu için arası çok hoş değildi suyla.
2-   Taze sıkılmış mix (nar, greyfurt, portakal, limon) meyve sularıyla hem C vitamini hem de sıvı gereksinimlerini karşılamaya çalıştık. Özellikle eşim bundan oldukça hoşnuttu.
3-   Süt, yoğurt gibi besin değeri yüksek tüketimi kolay yiyecekleri de bolca kullandık.
4-   Az az, sık sık beslenmekte bu dönemde çok önemli. Fazla yağlı yiyeceklerden uzak durduk ki bulantı halinde uygulanması gereken yöntemlerden en önemlisi.
5-   Bu arada ballı süt sever eşim günde 2 su bardağı kadar bu içecekten tüketirken, oğlumun bulantısını arttırdı.
6-   Yumurta, et gibi protein kaynaklı yiyecekleri gereksinimleri ölçüsünde kullanmak istememe rağmen iştahsızlık sorunu yaşayan oğlumuzda yumurta çok mide bulandırıcıydı.
(NOT: Yumurta proteinleri %100 oranında vücut proteinlerine dönüşebildiği için bu proteinler “ÖRNEK PROTEİN” olarak kabul edilmektedir.)
7-   İyileşme döneminde de hastalık sürecinde hasara uğrayan/yıpranan hücrelerin yapımı için enerji, protein, vitamin (özellikle C vitamini) ve minerallerden zengin bir diyet uyguluyoruz.
8-   Tabi bu arada doktor kontrollerimizi yaptırdık, ilaçlarımızı da düzenli şekilde kullandık.


Herkese sağlıklı günler diliyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder