Adını sıklıkla
duymuşsunuzdur kefirin. Evimizde 4-5 yıldır tükettiğimiz (genellikle hazır
tüketiyorduk) oldukça lezzetli ekşimsi bir tadı olan sağlıklı bir süt ürünü. 5
ay önce sevgili spor arkadaşım mayasını verebileceğini söylediğinde mayalamaya
başladım evde. Karnabahar sebzesini andırıyor mayası. Ortam ısısında cam
kavanozda karanlık bir ortamda (genellikle mutfak dolabımda mayalandırıyorum) 2
günde içime kazır hale geliyor. Süzgeç yardımıyla mayayı ayırdıktan sonra tekrar
mayalıyorum. Ben sabah kahvaltısında, eşim yatmadan önce tüketiyor. Ata Arda
ekşi tadı çok sevmediği için tercihini süt ve ayrandan yana kullanırken küçük
oğlum Tolga Tuna haftada 3-4 kez 1 bardak içiyor. Peki, nedir bu kefir?
Önce
probiyotiklerden bahsetmem gerekiyor sizlere. [İlya Mechnikov bağışıklık sistemi araştırmalarına öncülük etmesiyle
tanınan Rus asıllı mikrobiyologdur. Mechnikov, fagositoz üzerindeki
araştırmaları için 1908'de Nobel Tıp Ödülü'nü almıştır. (Vikipediden
alınmıştır)]. Mechnikov probiyotik
bakteri biliminin öncüsüdür. Bu zat-ı muhterem Kafkasya’da fermente süt ürünü
tüketen insanların uzun yaşadıklarını gözlemiş bunun sebebinin de bu ürünlerin
içindeki asit üreten mikroorganizmaların, kalın barsağı zararlılardan koruyarak
insanların uzun yaşamasını sağladığını ileri sürmüştür. Eski zamanlardan beri
bilinmektedir ki mayalandırılmış süt ürünlerinin sağlık üzerine olumlu etkileri
mevcuttur. Kefir iyi bir probiyotik kaynağıdır. Yararlarını özetleyelim şimdide.
·
Barsak enfeksiyonlarını azaltmak
·
Kanser riskini azaltmak
·
Serum kolesterol düzeyini düşürmek
·
Kalsiyum biyoyararlılığını arttırarak kemik
sağlığının korunmasına yardımcı olmak
·
Bağışıklık sistemini güçlendirmek
·
İltihabi barsak hastalığının iyileştirilmesinde
yardımcı olmak
·
İshal ve kabızlığın oluşmasını önlemek
·
Karaciğerin yıpranmasını/yorulmasını önlemek
·
Alkol kullanımına bağlı olmayan karaciğer
yağlanmasını önlemek…
Her gün 1 bardak kefir, iyi
gelir.
Sağlıkla kalın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder