23 Şubat 2016 Salı

KEFİR MAYALIYORUZ BİZ ARTIK


Adını sıklıkla duymuşsunuzdur kefirin. Evimizde 4-5 yıldır tükettiğimiz (genellikle hazır tüketiyorduk) oldukça lezzetli ekşimsi bir tadı olan sağlıklı bir süt ürünü. 5 ay önce sevgili spor arkadaşım mayasını verebileceğini söylediğinde mayalamaya başladım evde. Karnabahar sebzesini andırıyor mayası. Ortam ısısında cam kavanozda karanlık bir ortamda (genellikle mutfak dolabımda mayalandırıyorum) 2 günde içime kazır hale geliyor. Süzgeç yardımıyla mayayı ayırdıktan sonra tekrar mayalıyorum. Ben sabah kahvaltısında, eşim yatmadan önce tüketiyor. Ata Arda ekşi tadı çok sevmediği için tercihini süt ve ayrandan yana kullanırken küçük oğlum Tolga Tuna haftada 3-4 kez 1 bardak içiyor. Peki, nedir bu kefir?

Önce probiyotiklerden bahsetmem gerekiyor sizlere. [İlya Mechnikov bağışıklık sistemi araştırmalarına öncülük etmesiyle tanınan Rus asıllı mikrobiyologdur. Mechnikov, fagositoz üzerindeki araştırmaları için 1908'de Nobel Tıp Ödülü'nü almıştır. (Vikipediden alınmıştır)].  Mechnikov probiyotik bakteri biliminin öncüsüdür. Bu zat-ı muhterem Kafkasya’da fermente süt ürünü tüketen insanların uzun yaşadıklarını gözlemiş bunun sebebinin de bu ürünlerin içindeki asit üreten mikroorganizmaların, kalın barsağı zararlılardan koruyarak insanların uzun yaşamasını sağladığını ileri sürmüştür. Eski zamanlardan beri bilinmektedir ki mayalandırılmış süt ürünlerinin sağlık üzerine olumlu etkileri mevcuttur. Kefir iyi bir probiyotik kaynağıdır. Yararlarını özetleyelim şimdide.

·         Barsak enfeksiyonlarını azaltmak

·         Kanser riskini azaltmak

·         Serum kolesterol düzeyini düşürmek

·         Kalsiyum biyoyararlılığını arttırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olmak

·         Bağışıklık sistemini güçlendirmek

·         İltihabi barsak hastalığının iyileştirilmesinde yardımcı olmak

·         İshal ve kabızlığın oluşmasını önlemek

·         Karaciğerin yıpranmasını/yorulmasını önlemek

·         Alkol kullanımına bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını önlemek…

Her gün 1 bardak kefir, iyi gelir.

Sağlıkla kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder